“Podrži da se održi – Daj pedalu raku”

Akcija Ženskog centra “Milica” iz Vrnjačke Banje, u sklopu Meseca borbe protiv karcinoma dojke

Danima me je proganjala priča o Sanji, nesrećnoj ženi koja je umrla u najtežim mukama. Čime je to Sanja zaslužila… Da li je to iko zaslužio…

Posle je sve postalo jasno, ali Sanji više spasa nije bilo.

Mesecima je krila svoje zdravstvene probleme I fizičke promene koje je osećala. Nije imala podršku porodice I njena potištenost I povlačenje u sebe protumačeni su kao neki prolazni hirovi. Sanja je imala karcinom dojke.

Zbog te lepe žene, zbog dece koja su ostala bez majke koja im i te kako treba kroz njihov razvoj i odrastanje, zbog njenih roditelja koji sebi neće oprostiti što nisu primetili da im ćerka pati, … Zbog svih žena koje su zaslužile najbolji tretman kako u prevenciji raznih bolesti, tako i u lečenju i podršci svih.. Zbog svega toga, srećna sam što postoji Ženski centar “Milica”, osnovan u Vrnjačkoj banji, i čiji je program i cilj edukacija žena, promocija zdravog života, psihološka i ostala podrška obolelima.

Beograđani su se okupili na Trgu i dali podršku Karavanu i ženama koje se bore sa opakom bolešću

U oktobru, “ružičastom mesecu, obojenom u ljubičasto”, prošle, 2016. godine, kroz Srbiju je prvi put prošao biciklistički karavan podrške obolelima od karcinoma dojke. Karavan je krenuo iz Beograda i, prolazeći kroz nekoliko većih gradova Srbije, svoj put završio u Vrnjačkoj Banji.

Opština Vrnjačka Banja pridružila se manifestaciji i pomogla organizatorima dodelivši im kombi na upotrebu

Idejni tvorac ovog karavana je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje i Vesna Bondžić, žena koja je pokrenula niz aktivnosti i akcija u cilju pomoći ženama obolelim od ove opake bolesti.

Centar je osnovao biciklističku sekciju i na taj način promoviše zdrav život. Bavljenje sportom je veoma važno za ženu, kako u prevenciji bolesti, tako i kao potpora i put ka bržem ozdravljenju, ako do oboljevanja dođe. Vozeći bicikl, žena će ojačati i svoj duh i svoje telo. Izboriće se lakše sa svojim strahovima. Naziv kampanje je „Podrži da se održi – Daj pedalu raku“ i vrlo je upečatljiv.

Prof. Vesna Kesić i Vesna Bondžić, sa grupom biciklistkinja

Na tom sam skupu upoznala prof. dr Vesnu Kesić, ginekologa, stručnjaka u oblasti patologije grlića materice. Pričamo o još jednoj bolesti koja pogađa žene, i koja nemilice hara Srbijom i odnosi živote naših sestara, majki, supruga, prijateljica.

Više o akciji koja je usledila, Ride4 women, u mom drugom postu.

Zvoncajte