“Romanija zove 3” – MTB maraton u znaku mede!

U Sokocu se 10. juna 2023. u organizaciji Društva ljubitelja biciklizma “Romanija cycling” održao treći MTB maraton pod nazivom “Romanija zove”. O ovoj manifestaciji mnoge zanimljivosti su nam ispričali drugari koji su ovde gostovali ranijih godina, a posebno su bili oduševljeni predivnom prirodom i dobrodošlicom domaćina. Sve to nas je navelo da i mi posetimo Romaniju i lično se uverimo u sve lepo što smo o njoj čuli.

Spremajući se za put malo sam istraživala po netu, tražeći informaciju više o ovoj regiji i planini u istočnom delu Republike Srpske. Naziv Romanija potiče iz reči Roman, Romania, i znači zemlja Rimljana, a nastao je najverovatnije u ranom srednjem veku, kada su na ove prostore došli Sloveni i Avari, porušili sve tragove Istočnog rimskog carstva, a romanizovano stanovništvo iz tog područja se, ne priznajući novu vlast, povuklo na brda i planine Romanije. Tu su nastavili da žive prilično izolovani, zadržavajući nomadski način života.

Romaniju zovu i Hajdučkom gorom, jer je kroz istoriju iznedrila brojne hajduke, od kojih su najpoznatiji Starina Novak, Deli Radivoje i Grujica. Prema predanju, osmanlijska vojska vekovima nije uspevala da izađe na kraj sa hajducima, ali dolaskom Austrougara i zahvaljujući njihovoj odličnoj organizaciji, odlučnosti i surovim kaznama, hajdučija sa Romanije je u 19. veku ugušena i tako otišla u legendu.

Moglo bi se još puno pričati o Romaniji i njenoj silovitoj energiji i karakteristikama, ali vreme je da učinimo nešto za sebe i svoje zadovoljstvo u današnjem vremenu, jer nam u ovom trenutku jedino to preostaje – na prošlost ne možemo da utičemo, u budućnosti ne možemo da živimo, prema tome – spremni smo za još jedan MTB-izazov!

U Sokolac smo stigli u predvečerje, dok je sunce zalazilo za brda. Nebo je bilo prošarano bojama razbuktalog plamena i ulivalo je nadu da će naredni dan biti svečan i lep. A, da smo želju dobro oblikovali i usmerili, bilo je jasno već u subotnje jutro, kada je sunce nadvladalo maglu i oblake i odlučilo da nas ogreje i obraduje!

Romanija zove 3
Romanija zove 3 – okupljanje pred start

Nakon okupljanja ispred Sportskog centra Sokolac i pozdravnog govora domaćina, stotinu i više biciklista iz raznih krajeva Srbije i Bosne i Hercegovine je spremno krenulo u nove MTB-izazove. Ekipa s kojom vozim su moji drugari s kojima se družim već duži niz godina i s kojima delim brojne doživljaje i dogodovštine s planina. S njima mi je izuzetno prijatno, u njhovom društvu se odlično osećam, svi smo super-raspoloženi, nasmejani i slobodni za nova iskustva i istraživanja. Pa i sada nam kilometri brzo odmiču, te složno i u ritmu prelazimo preko livada, ulazimo u šumu i zaustavljamo se na mestima koja su posebno lepa i zanimljiva. Ne žurimo, jer ovo za nas nije trka, već upijanje lepote prirode i uživanje u razmeni dobre energije, pogotovo kad smo negde gde ranije nismo bili

Na početku jednog spusta na tabli okačenoj na drvo je znak za pojačan oprez i ubrzo je bilo jasno i zašto – staza je blatnjava, veoma klizava i prilično brza kad se spuštaš niz nju i zato preti da izmakne kontroli. Ispod blata proviruje kamenje i nije naodmet malo više pripaziti. Tu su se neki oprobali u adrenalinskom spustu, a oni drugi su više meračili.

I, taman kad su tu klizavi metri prošli, sreli smo se oči u oči s medom! Tačnije rečeno – maketom mede, a ubrzo je stiglo i objašnjenje drugara bicikliste koji je išao iza Bilje i mene. Sale nam je rekao da se prošle godine u ovoj šumi ponosno šetkala mlada mama medvedica sa svojim mladima i u to ime je postavljena ova maketa, a sad je i jasnije zašto je mnogo toga danas u znaku mede. Ovde je njihovo prirodno stanište, njihova kuća i okućnica, igralište i škola, tako da mi treba ovuda samo da prođemo, da ih ne uznemiravamo, već produžimo svojih putem.

Dalje ide Fidova nizbrdica, tako barem piše na tabli. Usred šume, krivudava, blatnjava, veoma atraktivna, izazvala je kod mnogih neskriveno oduševljenje.

Staza se postepeno širila i pretvarala u nepregledno polje blata i popadalog granja. Bilo je jasno da su ovde, duboko u šumi, gde se kroz gusto granje četinara sunce teško probija, kiše ostavile svoj trag i da ćemo se pomučiti dok se ne izborimo s tim nezgodnim metrima. Vlaga bila enormna, ali srećom nije bilo komaraca, a ubrzo se pokazala i svetlost na kraju tunela. Taj deo treka je bio posebno atraktivan jer smo iz guste šume i tame, gde se na momente nije znalo da li je dan ili noć, izbili pravo na predivnu livadu okupanu zelenilom i suncem. Točkovi su nam bili natopoljeni barama i blatom, pa je dobro došlo malo truckanja po livadi, a zatim i kratkotrajni izlazak na asfalt, gde smo se oslobodili viškova zemlje koji su značajno otežavali vožnju.

U trenutku su nas nadvili oblaci koji su, čini mi se na silu, kao da se inate, iscedili iz svojih nedara po koju kap kiše. Bilo je smešno, izgleda da misle da ne možemo ni jedan dan bez kišnih oblaka, da smo se toliko navikli u poslednjih nekoliko nedelja na kišu i loše vreme, pa nam treba i danas… Povukli su se oblaci, zaplovili prema nekim drugim nebeskim morima, a mi smo spremno ušli u završnicu današnje vožnje.

Uz okrepu koja nas je čekala na dva mesta i prolazak kroz još jednu predivnu šumu četinara, uz pauzu na livadi gde smo se okupili ispod najvišeg drveta i polegali po travi, sa svim tim, pa i sa smehom zbog drugara koji su promašili stazu i otišli u pogrešnom pravcu, očigledno maksimalno relaksirani, srećno i s osmehom smo došli do kraja ovog MTB-putešestvija! Prošli smo odličnih i sigurnih 40 km, besprekorno obeleženih, savladali oko 850 m uspona, vozili prema Košutici, pored nekropole stećaka u Luburić Polju, preko brda Kopito ka Sokolovićima i najvišoj tački na 1114 m n.v., sve do Čavarina i nazad do Sokoca. 

Na cilju su nas dočekali organizatori u duhu pouzdanih domaćina, dodelili nam medalje, zanimljive, drugačije, u znaku mede, i pozvali na nastavak druženja uz odličan gulaš kuvan s ljubavlju. Krenuo je vetar, pretila je kiša, ali sve je to bilo zanemarivo!

Drugari, hvala svima na perfektnom danu! Hvala za energiju kojom smo razdvojili tamne oblake i dali mesta suncu da se razmaše i da nas obraduje! Sjajna atmosfera u prijateljskom Sokocu! Dan za pamćenje!

Zvoncajte