Rožanjski ditirambi

on

Dragi prijatelji, u ovom izdanju Zvoncara bloga zaškripaće pero Mikija Živkovića, alias Miki od Azbukovice, koji će nam na svoj vrlo specifičan način dočarati doživljaj kišnog i maglovitog nedeljnog dana na Rožnju, među Sokolskim kolibama. Tog aprilskog nedeljnog dana grupa mtb zaljubljenika pronašla je i svoje sunce i najsjajnije zvezde u međusobnom druženju i uvažavanju, u izravnoj vezi sa prirodom koju nam Srbija nesebično nudi i koju valja zaslužiti. Pridružimo se zato Mikiju, i njegovoj besedi. Fotografije: Igor Pečnik i Aleksandar Đaković

………………..

Stari Zavet nam ostavi u amanet priču u Nojevoj barci i spasu pravednih duša. Sokolske planine nam iznedriše na dar Igorovu arku, kao nagradu i bekstvo od asfalta i brzih tokova bitisanja. U nedelju, 14. aprila 2019., bili smo počastvovani gostoprimstvom pomenutog Robin Huda podgorskog… Samo tim stvara rezultat – turističku lepezu utisaka!

Okidač događaja je bio uvaženi bastavski soko, naš biciklistički brat Mirko Milovanović. Na njegovu inicijativu nam se predstavi gospodin Igor Rabat sa svojim životinjskim carstvom – autohtonim vrstama domaćih životinja. Kratko i upečatljivo nam je nagovestio svoje planove i potencijale „Sokolskih koliba“. Ovde je 973 m nadmorske visine i krajolik planinsko-šumski, koji nudi okrepljenje tela i duše. Najposle, domaćin nam organizova epski ditiramb. Naime, Stari Grci su u čast boga Dionisa organizovali slavlja i gozbe… Mi se obresmo podno manastira Sv. Vasilija Ostroškog na Rožnju, kojem se poklonismo.

MTB družina bila je tridesetočlana, raspoložena i motivisana za rožanjsko bicikliranje. Među vitezovima se obreše Prgavi Sremci Dragan Filipović i Peđa Kobaš. Upečatljiv nam bejaše korpulentni Siniša Bajić – mtb Raduljica! Trasom se prošetao naš prijatelj Igor Mahnjec i prilično blatnjav došao na cilj. Imenjak mu, Igor Pečnik, svojim je folklornim osmehom i pošalicama doprinosio lepoj atmosferi. Barjaktar Loznice Aleksandar Đaković prilično dominantno izveze trek. Braća bratunačka Aleksandar Đumić, Janko Janković i ja, Miki, vozismo u grupi i uticasmo na dobro raspoloženje konvoja! Iluzorno je govoriti o mtb gromadama Supermenu i Spajdermenu, te Pura Moci.. Očekuje se napredovanje u službi kaplara Miletića Mioničkog, i novi dolazak Bobana Raševića.

Osečini, Bastavu i Sokolskim kolibama vredi doći, dragi naši Podgorci, Azbukovčani, Rađevci, Izraelci, Japanci i Liliputanci, jer nude procvat duše i tumačenje iskonskih vrednosti života!

Vama na dar – Vitez Miki od Azbukovice, čuvar Drinskog rezervata Srbije!

Zvoncajte