MTB stazom “Baberijus”

Put pod noge, pa u Ralju.

Oooo.. kako je lepo pod vrućim tušem, mišići se opuštaju, kapci se polako sklapaju. Šum vode kao da je prožet šuškanjem lišća iz cerove šume iznad Ralje. Jedva se nakanih da zaustavim tu odu posvećenu tako uzvišenom trenutku stajanja pod mlazom hitrih kapljica. Zakoračih na hladne pločice i stresoh se kao u dodiru sa današnjim ledenim vetrom.

Ali, da krenem ispočetka. Jučerašnja poslastica napravljena od lepih 23 km pešačenja ne bi bila potpuna bez jedne lepe ukrasne sočne jagodice. Tu sam jagodicu danas pronašla u vožnji MTB stazom“Baberijus“. Udruženje građana „Klub Salamandra“ iz Ralje je obeležilo ovu stazu za brdski biciklizam i sredinom oktobra ove godine su je i svečano promovisali. Taj je vikend nama bio određen za jesenji vatromet boja na Goliji, tako da je ostalo da se sačeka neki bolji trenutak za ovu vožnju. Jutros ispratih mlađeg sina na još jedan kolokvijum, izađoh na terasu, hladan, vetrovit dan, plavog neba i zubatog sunca. Idealno za kraću vožnju u bližoj okolini Beograda. Izbor je pao na MTB stazu „Baberijus“. Vožnja kolima od Zemuna do Ralje cca 44 km. Odmah u centru sela nailazimo na oznaku za MTB kretanje.

Putokaz, nema dileme
Otprilike 4,5 km asfaltnog penjanja, a zatim prelazimo na makadamsku stazu. Vrlo brzo ju je zamenila šumska, povremeno blatnjava, sa kolotrazima, a zatim široka, druželjubiva. Mnogo mi se dopalo.
Blatnjava staza…. Vole deca da se igraju 🙂
Široka šumska zemljana staza
Na žalost, ponovo izlazimo na asfalt, uglavnom penjanje, malo spusta, prolazak kroz selo, dosta napuštenih kuća, ali i lepih, domaćinskih. Iz svakog drugog dvorišta izlaze raspomamljeni psi. I svako od tih dvorišta ima po dva do tri tako blesava čuvara. Uglavnom su kudravi, srednjeg rasta, udružuju se u svom neprijateljskom činu prema biciklistima 🙂. Izlaskom iz sela opet smo na makadamu, zatim šumskom zemljanom putu.
Lepo je, ali kratko traje (kao da sam to već negde čula 😉 ). Ubrzo ponovo asfalt i završnica današnje vožnje, spust do Ralje, odakle smo i krenuli.
Vetar je pošteno gudio svoje.
A evo sad i ja 🙂
Pozdrav, do sledećeg druženja 🙂 !
Zvoncajte