Bilo mi je prvi put: Homoljski pešački maraton

Sve u svoje vreme. Možda će ovo zvučati kao: Crkni magarče do zelene trave, ali – ne! Mudar je naš narod. Pre neku godinu na jednoj od planinarskih akcija po Homolju Vlada mi je  pričao o pešačkom “Homoljskom maratonu”. Tada mi se tih 35 km i 1800 metara “visinaca” činilo mnogo, i previše strogo, ali dostižno. Ipak, očigledno da želja nije bila dovoljno sazrela, te se ja s prvim nagoveštajem proleća i lepših dana otisnuh u biciklističke brdsko-planinske pohode.

Dva proleća docnije, javlja mi se ona Njegoševa: “Pritisnuto jače, više odskače”, te shvatih da što snažnije nešto potiskujem, ono mi se sve više i neočekivano javlja kao ideja koju ne bih trebala da napustim, već da se u nju upustim i do kraja je istražim. I inače u nekoliko poslednjih godina sve manje podnosim pritiske, sve im više izmičem i sve strasnije uživam u lakoći življenja. Treba sve maksimalno pojednostaviti, ne uplitati se u svakodnevicu kao “pile u kučine”. Izlaza ima. Kako, gde? Paaaa… Rekosmo već: sve u svoje vreme.

Homoljske planine u rano proleće
Homoljske planine u rano proleće
Staza Homoljskog maratona je odlično obeležena
Staza Homoljskog maratona je odlično obeležena

Jedna od kontrolnih tačaka na Homoljskom maratonu
Jedna od kontrolnih tačaka na Homoljskom maratonu

Homolje

I, tako se ja prijavih za odlazak na “Homoljski pešački maraton”, koji se uvek održava početkom aprila. Iskreno, znala sam da ja to mogu i da to i neće biti neki prevelik zalogaj za mene. To sam znala. A, šta nisam mogla da znam? Pa, uvek postoje faktori na koje i ne možeš previše da utičeš. Ali, tu su i signali koje bi trebalo da znaš da prepoznaš i na vreme sprečiš produbljivanje mogućih problema. Koje su dileme i kakve razgovore vodiš sa sobom za vreme celodnevnog pešačenja? Šta je to što te odvraća od svakodnevice i tera da preispituješ neke svoje postupke, dok se najpre bojažljivo, a zatim sve hrabrije i odlučnije penješ po izabranim vrhovima? Kakve sve odluke donosiš dok ti oči nemirno prelaze preko ozelenjelih livada, rascvetalog drveća, razbacanih stena, da bi se s kilometrima koji se nižu sva čula izoštrila, ali i duša oplemenila kroz spokojstvo koje te obuzima?

Sustižeš, ili te sustižu. Idete uporedo. Odigneš pogled sa vijugavog puteljka kojim prolaziš i upiješ se svom snagom i razumevanjem u Nebesko Plavetnilo. Obnavljaš sve svoje ćelije. Samopouzdanje raste. Spreman si za još više i još bolje. Nema nazad. Još mnogo toga je ispred nas, još uvek možemo da biramo i za sebe izaberemo samo ono najbolje.

Izvor Krepoljinske reke
Izvor Krepoljinske reke
KT4: Mijucića pećina
Put vodi prema KT4 i Mijucića pećini
Ispred Mijucića pećine na Homolju
Homoljski maraton: Ispred Mijucića pećine

Bio je ovo moj prvi Homoljski maraton, u perfektnoj organizaciji PD “Vukan” iz Požarevca. Krenuli smo iz Vitovnice, sela podno Homoljskih planina, na levoj obali istoimene reke. Selo je udaljeno 15ak kilometara od Petrovca i, između ostalog, poznato i po manastiru Vitovnica u kojem je svojevremeno služio otac Tadej, čuveni duhovnik Srpske Pravoslavne Crkve. Snaga duha oca Tadeja Vitovničkog iskazana je u njegovom poznatom delu: “Kakve su ti misli, takav ti je život”, gde životnim poukama, na vrlo jednostavan način, pomaže verujućima: “Pazi na svoje misli. Sve potiče iz misli, i dobro i zlo. Misao prethodi delu. Zemaljski zakoni ne kažnjavaju misli, već samo dela. Nebeski zakon kažnjava i misli, ne samo dela. Pazi na svoje misli. Ako je izvor čist i voda će biti čista. Ako su ti misli čiste i svetle i zdrave, sve što radiš biće blagosloveno. Pazi na svoje misli”. Tako je zborio Starac Tadej. Mnogi su dolazili u ovaj manastir da slušaju poučne Starčeve priče i osete specifičan spokoj koji se ovim homoljskim prostranstvom širi. Deo tog duha, sigurno je, osetili smo i mi.

Dalje prema KT5: Hajdučka pećina
Dalje prema KT5: Hajdučka pećina
Ulaz u Hajdučku pećinu
Vlaška kuhinja po završetku maratona
Vlaška kuhinja po završetku maratona

A, na ovom maratonu sedam je kontrolnih tačaka koje smo prošli: KT-1 vrh Štubej na 940 mnv; KT-2 vrh Veliki Vranj na 884 mnv; KT-3 izvor Krepoljinske reke; KT-4 Mijucića pećina; KT-5 Hajdučka pećina; KT-6 vrh Vrata 815 mnv; KT-7 vrh Kobilja Glava na 778 mnv. 

Velika zahvalnost svima koji su nam omogućili da provedemo bezbrižan dan u nadasve prijateljskom okruženju i domaćinskoj atmosferi. Do nekog narednog susreta sa vama, do viđenja!

Zvoncajte