Nesputani UG – Početak

on

Stani, mama, ostavi te sudove, isključi ringlu, želim malo da popričamo”, reče moj stariji sin, uhvati me nežno ali odlučno za obe ruke i okrete prema sebi. “Evo, slušam te, o čemu želiš da pričamo i šta je toliko važno da zaustavi ovako važan proces kao što je kuvanje ručka i pranje šerpi?” – zapitah znatiželjno. “Vreme je da učiniš nešto više na polju svojih aktivnosti u prirodi. S takvim žarom i ljubavlju voziš mtb, planinariš, fotografišeš, pišeš o akcijama na kojima si bila, prenosiš svoje impresije i pokrećeš svoje poznanike, kolege, familiju i prijatelje; s mnogo srčanosti i nesmanjenom žestinom promovišeš zdrave stilove života i pozivaš na radosti boravka u prirodi. I, zbog svega toga treba da ideš korak dalje i osnuješ udruženje koje će zajedničkim snagama svih članova biti motivator i pokretač mnogima koji su neodlučni, nesigurni ili im iz nekog drugog razloga treba podsticaj”!

Bio je ovo razgovor koji mi se savršeno urezao u pamćenje, a vodio se pre otprilike tri godine u našem zemunskom stanu, u delu u kojem se, kako od milja kažemo, “okupljamo oko ognjišta”. Znala sam da tada nije bio trenutak za neke velike promene, ali sam bila sigurna da će i do toga doći. Bilo je još stepenica koje je trebalo popeti na tom putu i putujući učiti.

U međuvremenu nisam odustajala od svojih ljubavi; nizale su se šumske i planinske ture i avanture, upoznala sam mnoge divne ljude i krajolike u kojima žive, povezala se kroz svoje aktivnosti sa onima koji razmišljaju na način sličan mom i s kojima delim iste strasti i emocije. Nastavila sam da širim dobri duh planine na svoj, vrlo specifičan način, najviše zahvaljujući ovom blogu kojeg sam “iznedrila” na Uskrs 2017. i u kojem sam do sada objavila preko 200 svojih doživljaja i priča. Rodilo se, valja ga ljuljati…

I, evo, dragi prijatelji, na Svetog Savu, 27. januara 2019. godine, okupili smo se u Zemunu, na obali Dunava, da vam predstavimo Udruženje za promociju zdravog života i aktivnosti u prirodi “Nesputani”!

Logo Nesputani UG, grafički dizajn: Luka Veselinović
Logo Nesputani UG, grafički dizajn: Luka Veselinović

Nesputani” su dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti rekreacije, zdravlja, zaštite životne sredine i brige o kulturno-istorijskom nasleđu.

Ovaj praznični dan koji smo izabrali za predstavljanje našeg Udruženja pogodan je za prelomne događaje i ispit marljivosti. Kao što smo i priželjkivali, osvanuo je vedar i sunčan i kao takav nagovestio nam blagostanje, srećnu i rodnu godinu.

A, osnivačka skupština Udruženja održana je na Bogojavljanje, 19. januara 2019. godine, i tada su postavljeni snažni temelji našem budućem radu i aktivnostima. Članovi-osnivači Udruženja su: Goran Rakočević – tehnička podrška, Nemanja Miličević – predsednik Skupštine i pravni savetnik, Marija Miličević – oblast zdravstva, Mirko Milovanović – savetnik iz oblasti turizmologije i marketinga, i Emira Miličević – predsednica Udruženja.

U narednom tekstu na Zvoncara blogu izdvojićemo u kratkim crtama nešto bez čega ne možemo da zamislimo napredak ni pojedinca niti našeg Udruženja u celini: naše ciljeve, misiju i viziju.

Dotle, ostajte u dobrom zdravlju, dragi prijatelji, i nesputano sledite svoje ideje, fantazije, i oslobodite svoje snove!

Vaši Nesputani

Zvoncajte