Vožnja za Janka

on

Avgust je 2014, Čiker-maraton je već uveliko iza nas, “vrtimo” se u nekoj laganoj, lenjoj, vreloj letnjoj vožnji. U susret nam ide naš prijatelj Zlaja, baš se obradovasmo, uvek je tako kad se sretnemo s ljudima s kojima delimo istu strast prema biciklizmu i vožnji u prirodi. Hajde da malo popričamo, da evociramo uspomene s nekih akcija i da dogovaramo nove… “Gde si, Zlajo, druže, bio?”, kažem ja. “Evo, vraćam se s parastosa Janku, 40 je dana kako nas je napustio!”. “Janko?!” Kakvo zaprepašćenje! Zar Janko, naš divni prijatelj, miran, tih, blag, povučen, uvek raspoložen da se nenametljivo ubaci u društvo, da otpedala s nama po koji ljuti kilometar…?! Ne, to nije moguće! Odmahujem glavom, kao da će to pomoći da se Janko vrati i da sve bude isto, baš isto kao što je bilo pre tog strašnog trenutka, da bude kao nekada na našim lepim vožnjama punim smeha, zdrave šale i veselih kilometara. Janko, čovek posvećen svom poslu i svojim prijateljima, relativno kasno je počeo da se bavi biciklizmom i tako, i ne znajući, pred kraj svog života, osetio novu strast i novu ljubav. Za prave ljubavi nikad nije kasno, i Janko se svim srcem i dušom upustio u još jednu životnu avanturu. Uživao je, zajedno s nama, u novim izazovima, radovao se, tiho, na svoj način, novim susretima i novim akcijama. Na svoju poslednju ovozemaljsku vožnju krenuo je sam. Na putu prema Smederevu osetio je slabost, zaustavio se ne bi li potražio pomoć, ali to je bilo poslednje što je uspeo da uradi za sebe.

Ono što mi, sada, možemo da uradimo za našeg prijatelja Janka, jeste da ga ne zaboravimo. Zato, u znak sećanja na njega, jednom godišnje organizujemo memorijalnu vožnju, koju smo nazvali “Vožnja za Janka”.

Deo ekipe koja je 08.07.2017. vozila "Vožnju za Janka"
Deo ekipe koja je 08.07.2017. vozila “Vožnju za Janka”

Jankova porodica, njegova sestra, zet, srećni su što na taj način svi zajedno čuvamo uspomenu na našeg divnog druga.

Jankovi prijatelji
Jankovi prijatelji
Miša i Zlaja, Jankovi prijatelji s kojima je često išao u vožnju
Miša i Zlaja, Jankovi prijatelji s kojima je najčešće išao u vožnju

I ove smo se, 2017. godine, u osmom danu meseca jula, okupili, i još jednom, u zajedničkoj vožnji, evocirali uspomene sa naših biciklističkih druženja. Vožnju je, kao i uvek, podržala Jankova porodica, a glavni organizator i vođa akcije bio je njegov dugogodišnji kolega s posla, a potom i s bicikla, naš drug Zlaja. Nakon vožnje na relaciji Ada Ciganlija-Ub, pri povratku na Adu, organizovano je druženje i obećanje svih nas da ćemo se i opet dogodine okupiti i dati misaonu podršku našem prijatelju da, sada, putuje nekim, do skora neistraženim nebeskim prostranstvom, i traži nove puteve mira i spokoja.

Neka Mu je večna slava i hvala!

Zvoncajte