Mtb kros „U srcu Šumadije“, stazom „Baberijus“

Ne znam šta me više zaintrigiralo, da li naziv udruženja, Klub Salamandra”, ili što su stazi za brdski bicilizam dali ime “Baberijus”… Ili, možda, to, što konačno možemo negde da vozimo mtb, a da ne moramo da ustajemo u 5 i putujemo najmanje tri sata… Dobrano me sve to privuklo, i eto me u nedeljno jutro, 21. maja 2017., u Ralji, gde je zakazan start II mtb krosa “U srcu Šumadije”.

Pred start II Mtb krosa "U srcu Šumadije", „Baberijus“
Pred start II Mtb krosa “U srcu Šumadije”

Kiša se pošteno ispadala tokom noći, čini se da se ovog proleća bez kiše ne može. Jutro je prohladno, mračno, vlažno, neba olovnog. Pomislih, kako je ovo možda dobra prilika da se u šumi susretnemo sa salamandrom, gušterom daždevnjakom crnog tela, sa velikim žutim pegama. Istina, pojavljuje se tokom kiše, ali je izrazito noćni tip, što mi nikako nismo, te ćemo ovo druženje ostaviti za neku drugu priliku.

U Ralji lepo iznenađenje, okupio se popriličan broj ljubitelja brdskog biciklizma, među kojima i nekoliko devojaka. Baš super! Priprema za vožnju, fotkanje, nekoliko prigodnih reči zvaničnika, i krenuli.

Start II Mtb krosa "U srcu Šumadije"

I oni su, vođeni svojim tatom, učesnici Mtb krosa "U srcu Šumadije"
I oni su, vođeni svojim tatom, učesnici II Mtb krosa “U srcu Šumadije”

Prvih nekoliko kilometara je asfaltni uspon. Ne bi tu bilo nikakvih problema da ja nisam, po svom dobrom starom običaju, eksperimentisala dan pre, u teretani. Kako sad to da vam objasnim… Evo, ovako ću.. Svojevremeno, odem ja tako u vrtić po mog mlađeg sina, pitam ga, “Matija, gde ti je autić što si ga jutros poneo od kuće?”, on kaže: “U guznom džepu”. Na moj začuđen pogled, on kaže: “Šta, nikad nisi čula za guzni džep?!”..Mislim, sad znate kakav sam ja problem imala i da li treba da odgovaram na vaš upitni pogled.. A samo sam uradila nekoliko serija iskoraka u stranu…

Nižu se tako kilometri, i meni bi lakše kad smo skrenuli na zemljani put. Odmah kreću i blatnjave barice, kojima se uvek otvoreno i iskreno radujemo. Tu mi se negde, u vožnji posred bara, ili zaobilaženju preko mokre uvaljane trave, pridružio Miloš, član sportskog tima Mtb Družina iz Inđije. Ubrzo dolazimo do prvog skretanja u šumu, zalazimo u jedan potpuno drugačiji svet. Staza je klizava, zahteva dopunski oprez, posebno na spustu.

Mtb staza "Baberijus"

Mtb staza "Baberijus" - spust šumskom stazom
Mtb staza “Baberijus” – spust šumskom stazom

Ni u jednom trenutku ništa nije prepušteno slučaju, uz stazu je na svako malo izvirivao neko od organizatora, pogotovo na raskrsnicama. Tako je bilo i na jesenjoj vožnji “Gučevska MTBitka”, i ta briga vozačima mnogo znači i pomaže. Na nekoliko mesta je stavljena traka koja je sprečavala prolaz u tom pravcu. Posle smo saznali da je potok prema kojem vodi staza prilično nabujao, i domaćini nisu hteli da rizikuju padove, povrede, veće tehničke probleme, te smo te delove treka zaobilazili.

II Mtb kros "U srcu Šumadije"
Pogled sa Mtb staze “Baberijus”

Prva pauza bila je pored kombija, gde nas je čekalo osveženje, banane i sokovi.

II Mtb kros "U srcu Šumadije" i okrepa pored stazeTu smo dali i prve intervjue :-) , prve utiske o stazi. Na pitanja: “Da li vam smeta kiša, maglovit dan? Kako vam se sviđa staza kojom vozite?”, šta drugo da odgovorim do li “Kiša? Pa, i kiša je deo prirode! Nećemo da se povlačimo u očekivanju idealnog, nemamo više izgovora za nebavljenje sobom!”. A, staza… “Baberijus”? Taman prilika i da saznamo nešto o istoriji ovog dela Šumadije. Dakle, u III veku n.e., u rimsko doba, ovde je bio jedan od najvećih rudnika olovno-cinkane rude, Demessus. Rudnicima je upravljao rimski upravitelj Baberijus, po kojem je i selo Babe dobilo ime. Legenda kaže da je Veliki Baberijus na ovim prostorima i sahranjen, sa svim svojim zlatom i kočijama. Negde sam pronašla podatak da je, u svoje vreme, i rimski car Dioklecijan bio u poseti ovim rudnicima.

Idemo dalje, i uskoro skrećemo na široku makadamsku stazu…

Mtb stazom "Baberijus"
Mtb stazom “Baberijus”

O, kako je to dobra vožnja bila! Ispred nas su zeleni brežuljci, a pogled se u daljini spaja s obrisima Kosmaja. Sve više uživamo i sve glasnije i otvorenije iskazujemo svoje zadovoljstvo. Pored mene vozi Veljko, dečkić od 8 godina, odlično se snalazi na krupnom makadamu, njegove nožice u tankim patikama hrabro gaze pedale na jačem usponu. Bori se Veljko. Svako malo stajem da fotkam.

Makadamski deo mtb staze "Baberijus"
Makadamski deo mtb staze “Baberijus”

Sustiže me Ivana, hajd da napravimo jednu zajedničku.

Makadamski deo mtb staze "Baberijus"
Ivana i ja

Miloš je zalegao preko staze ne bi li napravio što atraktivniju fotografiju. Ulazimo u selo gde domaćini uživaju u proletnjem suncu, a raspomamljeni psi gnevno guraju glave među tarabe. Kapije su zatvorene. Uh… 

Još jedan prolazak kroz šumu, stazom koja je više nego odlično obeležena.

Mtb stazom "Baberijus"- prolazak kroz šumu
Mtb stazom “Baberijus”- veličanstven prolazak kroz šumu

Izlazak na asfalt, i, na žalost, ubrzo i kraj današnje vožnje. Još jedan doček od strane domaćina, još pitanja u njihovim očima.

Na cilju II Mtb krosa "U srcu Šumadije"
Na cilju II Mtb krosa “U srcu Šumadije”

Mogu da kažem iz srca, iz duše, očiju punih lepote, usta punih hvale: Bio je ovo poziv koji se ne odbija! Hvala svima! 

Do nekog sledećeg susreta…

 

 

 

 

 

 

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone